Bacak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Bacak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Kireçlenmesi ve Nedenleri

Bacak kireçlenmesi, özellikle ileri yaşlarda sıkça rastlanan bir eklem rahatsızlığıdır. Bu durum diz ve bacak çevresinde ağrılara ve hareket kısıtlılıklarına yol açar. Bacak kireçlenmesinin temel nedenleri arasında eklem kıkırdağını olumsuz etkileyen çeşitli hastalıklar yer alır. Tıpta osteoartrit olarak bilinen diz ağrısı ve kireçlenme bu rahatsızlıkların başında gelir. Ayrıca menisküs yaralanmaları, eklem içi bağlarda meydana gelen yırtıklar veya kopmalar (örneğin ön çapraz bağın hasar görmesi) ve eklem zarında iltihaplanmalar (sinovit olarak bilinir) kireçlenmeye neden olabilir. Diz kapağı kemiğinin yer değiştirmesi ve anormal hareketler de bacak kireçlenmesi hastalığının diğer nedenlerindendir.

Özellikle diz eklem hastalığı olan osteoartrit, yaşın ilerlemesiyle birlikte başka bir rahatsızlığa bağlı olmaksızın kendini gösterebilir. Ayrıca romatoid artrit gibi romatizma hastalıkları ve travmalar sonrasında eklem kıkırdağında oluşacak bozulmalar da bacak eklem kireçlenmesini tetikleyebilir. Bu rahatsızlık, bacak kireçlenmesini daha ileri bir düzeye taşıyabilecek olan osteonekroz gibi durumlarla da ilişkilidir. Osteonekroz, kemik içindeki hücrelerin ölmesi sonucunda meydana gelir ve bu durum zamanında tedavi edilmezse bacağın kesilmesine kadar gidebilir.

Bacak Eklemi Kireçlenmeleri Belirtileri

Bacaklarda görülen kireçlenme belirtileri genellikle yavaş bir şekilde kendini gösterir ve zamanla artar. Bazen ani ağrı atakları da görülebilir. Bu belirtiler arasında eklem sertliği ve şişmeler yer alır. Diz bükülmesi veya tam olarak açılması konusunda hastalar güçlük yaşayabilir. Eklemlerin hareket açıklığı istenilen performansı gösteremez ve bu da bacak kireçlenmesinin belirtileri arasındadır. Uzun süre hareketsiz kalma durumunun ardından görülen ağrılar ve şişlikler de kireçlenmenin işaretleri olabilir.

Hareket ederken koşma, yürüme, merdiven çıkma ve çömelme gibi davranışlar ağrıyı artırabilir. Bu durum, bacak eklemi kireçlenmesinin yaygın belirtileri arasındadır. Eklemlerde güçsüzlük ve eklem içinde sızı da bu rahatsızlıkla ilişkilidir. Ayrıca diz bölgesinde kilitlenmeler, artan ağrının şiddetlenmesi ve çıtırtı hissi de sıkça yaşanır.

Bacak Kireçlenmesinde Erken Müdahale

Bacak eklemi muayenesinde ağrının lokalizasyonu ve eklem hareket açıklığı dikkate alınmalıdır. Ağrı yaşayan bireylerin bu durumu erken dönemde bildirmesi, tanı ve teşhis için önemlidir. Erken müdahale ile bacak kireçlenmesinin önüne geçmek mümkündür. Hastaların eklem hareketlerini tam olarak gerçekleştirememe durumunu tespit etmeleri ve şikayetlerini uzman bir doktora bildirmeleri gerekmektedir.

Bacak Kireçlenmesi Tedavisi

Öncelikle bacak ekleminin radyolojik olarak incelenmesi gereklidir. Her iki bacağın yere basılı olduğu haldeyken çekilecek röntgen, tanı konulmasında ve hastalığın ilerleyip ilerlemediğini anlamada yardımcı olacaktır. Gerek görülmesi halinde, kıkırdak hasar düzeyini ve bağlar ile menisküs durumunu tespit etmek için diz MR'ı çekilmesi de önemlidir.

Alternatif tedavi yöntemlerinin yanı sıra çeşitli ilaçlar ve merhemler kullanılarak tedavi edilebilir. Cerrahi müdahaleden kaçınmak için erken dönemde önlem almak ve uzman bir hekime danışmak önemlidir. Aksi halde olumsuz sonuçlar doğabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni