Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi

Kalp kapakçığı kireçlenmesi, özellikle aort kapağını etkileyen bir rahatsızlıktır. Yaşın ilerlemesiyle kalp kapakçığı kireçlenmesi daha yaygın hale gelir. Kalpte sol karıncıkla aort damarı arasında yer alan aort kapağı, yarım ay şeklinde üç adet yaprakçıktan oluşur. Görevi, kanın geriye kaçmasını engellemektir. Yetişkinlerde normal kapak alanı 3-4 cm² kadardır. Kalpteki değişimlere göre, kapağın normal ebatlarına göre üçte biri kadar olmalıdır. Aort kapağı darlığı üç farklı derecede, yani hafif, orta ve şiddetli derecede olabilir. Kapak darlığının derecesine göre sol karıncık kası kanı pompalarken daha fazla efor sarf eder. Zamanla sol karıncık büyümesi ve karıncığın kasılma yeteneğinin azalması gibi sorunlar gözlenir. Bu durum hastada kalp yetmezliğine neden olur. Aort darlığı ciddi derecede olursa, kalp kasının harcadığı oksijen artar. Bunun sonucunda kalbi besleyen atardamar yeteri kadar kan alamaz ve kişide göğüs ağrısı meydana gelir. Sol karıncık daralmış aort kapakçığına kan gönderebilmek için basıncı artırır. Bununla birlikte akciğerler etkilenir, sıvı göllenmesi ve nefes darlığı sorunları ortaya çıkar. Kalp kapakçığı kireçlenmesi ani ölümlere de neden olabilir.

Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi Neden Olur?

Kalp kapakçığı kireçlenmesine yol açan aort darlığının çeşitli nedenleri vardır. Darlık, doğumsal etkenler, ateşli romatizmal rahatsızlıklar gibi önemli sebeplerden kaynaklanabilir. Yaşın ilerlemesi de aort kapağı kireçlenmesine yol açabilir. Yaşı 65 ve üzerinde olan kişilerde kalp kapakçığında kalınlaşma olabilir ve kapak esnekliğini yitirebilir. Bu durumda aort kapağında darlık, nadiren kapak yetmezliği gibi sorunlar yaşanabilir. Bu hastalarda sigara içme, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi etkenler de kalp kapakçığı kireçlenmesi yönünden risk oluşturur. Yaşlılardaki kapak darlığı nedeni genellikle kalp kapakçığı kireçlenmesiyle beraber oluşan hareket kısıtlılığıdır.

Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi Belirtileri

Göğüs Ağrısı: Aort darlığı ciddi dereceye ulaşan hastalarda genellikle göğüs ağrısı olur. Eğer hastalar ameliyat edilmezse yaklaşık 5 yıl kadar hastaların yarısı yaşamını sürdürebilir. Yaşlılarda bu soruna genellikle kalp ve damar hastalıkları da eşlik eder. Hastalardaki göğüs ağrısının oluşmasına kalbin büyümesi nedeniyle oksijen ihtiyacının artması, kalp içindeki basıncın artması sonucunda kalbin beslediği atardamara giden kan basıncının düşmesi ve hastalardaki kalp ve damar hastalıkları neden olur.

Bayılma: Efor sırasında hastada sol karıncıkta basınç yükselmesi meydana geldiğinden kalp refleksinde bozukluk, egzersiz sırasında kalbe giden kanda azalma oluşması yüzünden bayılma etkisi ortaya çıkabilir.

Kalp Yetmezliği: Kalp kapakçığı kireçlenmesi ilerleyen aşamalarda kalp yetmezliğine kadar gidebilir. Hastalar ameliyat edilmediği takdirde yaşam süreleri 2-3 yıla inebilir. Aynı zamanda nefes darlığı, oksijen sıkıntısının geceleri sıklaşması gibi şikayetler de olur.

Kalp Kapakçığı Kireçlenmesi Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri

Yapılan muayene sırasında hastanın kalp atım sesi dinlenir ve üfürüm kontrolü yapılır. Ekokardiyografi tetkiki yapılarak kalp kapakçığı darlığının derecesi belirlenir. Hastaya uygulanacak tedavi kapakçıktaki darlığa göre tespit edilir. Hastada herhangi bir şikayet olmuyorsa, ilaç tedavisi uygulanmaz. Eğer yüksek tansiyon sorunu bulunuyorsa, tansiyon ilaçlarıyla tedavi yapılır. Gerektiği takdirde kalp kapakçığı ameliyat yapılarak değiştirilir. Bu işlemde çift yapraklı metal kapaklar daha çok kullanılır. Hastaların yaşı arttıkça kalp kapakçığı kireçlenmesinden ölüm riski de artar. Bu nedenle tedavideki yöntem buna göre belirlenir. Devamlı şekilde hastaların takip altında olması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kireçlenme Nasıl Geçer?

Kireçlenme Nasıl Geçer?

Güncel

Omuz Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi