Kalp Kapağı Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Kalp Kapağı Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp kapağı kireçlenmesi, eklem kireçlenmesi gibi basit bir durum değildir. Bu durum, insanlarda çok daha ciddi sorunlar ve tehlikeler yaratabilir, bu nedenle genellikle ciddiye alınması gerekmektedir. Kalp kapağı kireçlenmesi, ergenlik dönemini tamamlamış herkeste görülebilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir ve bazen nedeni bilinmeyen durumlar bile bu duruma yol açabilir. Günümüze kadar yapılan istatistiksel çalışmalar, kalp kapağı kireçlenmesinin daha çok ileri yaşlardaki insanlarda meydana geldiğini göstermektedir. Bu nedenle yapılan ameliyatlar, yaşın ilerlemesine bağlı olarak biraz daha riskli olabilir.

Kalp kapağı kireçlenmesi, aslında kalbin içinde bulunan aort damarı kapağıdır. Bu kapak, sık sık kapanıp açılan bir kas yapısındadır. Bu kasın kireçlenerek görevini tam olarak yapamaması durumunda birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Normal bir insanda bu kapak yaklaşık olarak 4 cm² boyutlarındadır. Fakat kalbin zamanla değişim göstermesi nedeniyle bu kapağın boyutunda da değişiklikler olabilir. Bu durumlarda kireçlenmiş olan kapak iyice görevini yapamaz hale gelebilir. Kapak üzerinde görülen kireçlenme hafif veya yüksek dereceli olabilir. Sorun hafif dereceli ise, en önemli şey acilen önlem alarak sorunun ilerlemesini önlemektir. Eğer sorun yüksek dereceli ise, cerrahi operasyonlar yapılarak kalp kapağı kireçlenmesi ortadan kaldırılmalıdır.

Kalp Kapağı Kireçlenmesinin Riskleri

Kalp kapağı kireçlenmesi olan insanlarda en büyük risk, ani kalp sıkışması ve buna bağlı olarak meydana gelen ani ölümlerdir. Bu şekilde hayati tehlikeye neden olan bu hastalık, ilk zamanlarda önemsenmese bile zamanla insanlarda zorunlu olarak önemsenmesi gereken bir hal almaktadır. Bu nedenle kalp kapağı kireçlenmesi sorununun ilerlemesini beklemeden gerekli tedavilerinizi yaptırmalısınız. Ani ölüm meydana gelmese bile kireçlenmiş olan kalp kapağı, tedavi edilmediği sürece kalıcı hasarlara neden olabilir ve yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir.

Kalp kapağı kireçlenmesi, ciddi bir şekilde nefes darlığına neden olur. Meydana gelen nefes darlığı problemleri, astıma benzer bir şekilde seyretmez. Kalp kapağı kireçlenmesi durumunda görülen nefes darlığı, hemen hemen kalp krizi gibi nefes darlığına neden olabilir. Bunun yanı sıra, kişilerde çok şiddetli göğüs ağrısı oluşur. Özellikle kalp kapağının zamanında görevini yapamaması nedeniyle bu ağrılar çok şiddetli bir hal alabilir. Kalp kapağı kireçlenmesi olan insanlarda görülen bir diğer sorun ise kalbin sol karıncığında daralmış olan aort kapağına kan göndermek için kapağın üzerine düşen basıncın artmasıdır. Bu gibi durumlarda, kalp kası içinde çok daha fazla oksijen harcandığı için kişinin normal kalp atışları hızlanır ve hızlı nefes alma durumları görülür. Bu durumlar sonrasında bazen kalp kapağı kireçlenmesi olan bölgenin üzerinde sıvı birikmesi görülebilir. Bu sıvı birikmesi ise doğrudan akciğere zarar vererek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kalp Kapağı Kireçlenmesi Neden Olur?

  • Bu durumun en büyük nedeni, doğumsal olarak bu duruma yatkınlığın olmasıdır. Gençlerde görülen kalp kapağı kireçlenmesi sorunlarında genellikle problem erken yaşlarda ortaya çıkar. Eğer sorun ileri yaşlarda görülmüşse, genellikle farklı problemler neden olarak ele alınır.
  • Romatizmal hastalıklar, kalp kapağı kireçlenmesinin en büyük nedenlerinden biridir.
  • Yaş ilerlemesi, bu sorunun önemli nedenlerinden biridir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kalp kapağı kireçlenmesi sorunu yaşayan insanların yarısı etkilenmektedir.
  • Bunların yanı sıra böbrek hastaları, aşırı sigara kullanımı, diyabet, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi durumlar da bu sorunun nedenlerindendir.

Kalp kapağı kireçlenmesi ciddi bir sağlık sorunu olup, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Sağlıklı bir yaşam sürmek ve bu tür ciddi sorunlarla karşılaşmamak için düzenli doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Dizde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kas Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kas Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?