Boyun Kireçlenmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Boyun Kireçlenmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Boyun Kireçlenmesi Ameliyatı

Boyun kireçlenmesi ameliyatı, boyun bölgesinde bulunan eklemlerdeki kıkırdak dokunun düzgünlüğünü kaybetmesi sonucunda, altındaki kas ve kemik yapının çıkıntı yapması gibi nedenlerle oluşan hastalığın giderilmesi için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu hastalık her insanda görülebilir. Boyun kireçlenmesi önlem alınmazsa ilerleyebilir ve kişide ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Boyun kireçlenmesi genellikle ameliyat ile tam olarak iyileştirilebilir, nadiren hastalığın ameliyattan sonra tekrar nüksettiği görülür. Boyun kireçlenmesi ameliyatından önce bu hastalığın nedenlerini bilmekte fayda vardır.

Boyun Kireçlenmesi Nedenleri

  • Bazı hormonlar boyun kireçlenmesine neden olabilir. Özellikle osteoartrit hormonu boyun kireçlenmesine yol açmaktadır.
  • Kireçlenmenin yaş ile ilgisi vardır. Boyun kireçlenmesi genellikle 40 yaş üstü kişilerde görülmektedir.
  • Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme gibi nedenler de boyun kireçlenmesine yol açabilir. Çevresel faktörler ve yaşam standartları boyun kireçlenmesi ile ilgilidir.

Kireçlenme vücudun eklem yerlerinde görülmektedir. En sık görüldüğü yer ise diz kapağıdır. Bunun haricinde el, ayak, bilek, kalça ve boyun bölgelerinde sıklıkla görülmektedir. Boyunda kireçlenme ağrı ve sertlik yaparak kişiye ciddi rahatsızlıklar verir.

Boyun Kireçlenmesi Belirtileri

  • Hareketlerde kısıtlanma: Boyun bölgesi eskisi gibi hareket edemez, ağrı ve sertlikten dolayı kıkırdak dokudan çıtırtı şeklinde sesler gelir.
  • Eklem yerlerinde ağrı: Boyun bölgesinde eklem yerlerinde kireçlenmeye bağlı ağrı oluşur. Hastalığın ilerlemesiyle ağrılar artar.
  • Eklem yerlerinde şişme.

Boyun kireçlenmesini önlemek için hareket ve egzersizlere önem verilmelidir. Yastık seçimi boyun eklemlerini rahatsız etmeyecek şekilde yapılmalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir.

Boyun Kireçlenmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • İlgili polikliniklerde muayene edildikten sonra doktorların gerekli görmesi halinde, hastalığın doğal yollarla tedavi edilemeyeceği anlaşıldığında yapılacak tedavilerden biri tendonları restore etmektir.
  • Boyun bölgesinde bulunan eklemleri değiştirmek cerrahi bir tedavidir. Ayrıca kemik çıkıntılarını almak da bir cerrahi yöntemdir.
  • Boyun bölgesinde kireçlenme nedeniyle oluşan iltihabı almak cerrahi bir yöntemdir. Bu yöntemler genellikle hastalığın ilerlemiş safhalarında uygulanmaktadır. Kişilerin iş göremez hale gelmesiyle cerrahi yöntemlere başvurulur.
  • Boyun bölgesinde hareket kısıtlılığını önlemek için boyun yastıklarını kullanmak faydalı olacaktır. Ayrıca sertleşmenin giderilmesi için yapılacak egzersizler kireçlenmenin önüne geçecektir.
  • Doktorların reçete ettiği ve eczaneden alınabilecek ilaçlar, kremler ve steroid enjeksiyonlar ile boyun kireçlenmesi tedavisi yapılabilir.
  • Doğal tedavi yöntemleri genellikle hastalığın ilk evrelerinde kullanılır. Hastalığın ilerlememesi ve giderilmesinde büyük bir katkıya sahiptir. Sıcak duş almak, boyun egzersizleri, uyku sırasında boyunluk takarak destek verme ve doğru boyun masajı yapmak boyun kireçlenmesi ameliyatı geçirmeden hastalığın tedavi edilmesini sağlayabilir.

Boyun kireçlenmesi ameliyatı, bu nedenleri ve belirtileri dikkate alarak yapılmalıdır. Hastaların yaşam kalitesini artırmak ve ağrılarından kurtulmalarını sağlamak amacıyla cerrahi müdahale önemli bir seçenektir. Ancak her cerrahi müdahale gibi, bu ameliyatın da riskleri ve komplikasyonları olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, ameliyat kararı almadan önce doktorla detaylı bir görüşme yapılmalı ve tüm alternatif tedavi yöntemleri değerlendirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ellerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Ellerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Akciğerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Akciğerde Kireçlenme Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayakta Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Ayakta Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?